jazyk / language:
Interactive Conference
of Young Scientists
Back to section

Med-potravina,ktorá lieči


Go to the discussion

Med-potravina,ktorá lieči

Natália Kosťová 1 Mária Kosťová 1

1Stredná zdravotnícka škola, Košice, Slovensko
natalik.kostik@gmail.com

V rámci nášho výskumu sme zisťovali prenos terapeuticky účinných látok a ich charakter z nektáru rastlín do medu. Prvá skúmaná vzorka pochádzala z domácej včelárskej produkcie a druhá vzorka bola náhodne vybraná kúpou produktu v obchodnom reťazci. Vzorky boli v akreditovanom laboratóriu podrobené analýzam plynovej chromatografii a spektrofotometri. Podľa našich zistení, boli v mede identifikované obsahové látky zo skupiny flavonoidov a silíc. Zo skupiny flavonoidov sme v oboch vzorkách identifikovali štyri konkrétne flavonoidy a to rutín, kvercetín, vitexín a hyperozid. Zo silíc boli identifikované tieto sekundárne metabolity: cineol, borneol a najviac zastúpený tujón. Spektrum účinkov látok prenesených do medu je teda veľmi široké. Flavonoidy vplývajú na kardiovaskulárny systém, dobrý stav ciev a žíl, inhibujú zápalové procesy, zabraňujú krvácaniu. Silice zasa vykazujú priamy vplyv na zápaly dýchacích ciest, antibakteriálne a antivirotické účinky. Dezinfekčné a hojivé účinky sa využívajú na kožné ochorenia a popáleniny.  V tejto práci sme sa zamerali tiež na vytvorenie zoznamu liečivých rastlín, z ktorých predpokladáme najvyšší prenos látok. Po botanickom výskume zberného rádiusu včiel, sme prenos liečivých obsahových látok identifikovali z týchto znáškových rastlín: hloh obyčajný (Crataegus laveigata,Poir. In Lam.), ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum, L.), lipa malolistá (Tilia cordata, Mill.), palina pravá (Artemisia absinthium, L.), rebríček obyčajný (Achillea millefolium L.) a mäta pieporná (Mentha x piperita, L.). Uvedené rastliny mali zo všetkých rastlín najväčší výskyt v lokalite včelnice. Vykonaním týchto skúšok sme preukázali, že liečivé látky sú obsiahnuté aj v nektári rastlín, ktorý včely pri svojej opeľovacej činnosti zbierajú a ďalším spracovaním z neho vyrábajú nami využívaný produkt - med. Analyzované medy teda vykazujú terapeutický vplyv na kardiovaskulárny systém, dýchaciu sústavu človeka a dezinfekčné dermatologické použitie. Konštatujeme tiež potešiteľný fakt, že kvalita medu z obchodného reťazca bola podobná kvalite medu z domácej produkcie.

Čavojský a kol.: Včelárstvo, 1.vyd.  Bratislava: PRÍRODA, 1981, s.509.
Kolektív: Československý liekopis, 2. Vydanie. Praha, 1954.
Šimúth, J., Bíliková, K.: Včela a jej produkty vo svetle nových vedeckých poznatkov. In. VČELÁR, odborný mesačník Slovenského zväzu včelárov. 2010, roč.84, č.1, s.4.
It appears that your web browser does not support PDF documents viewing

Discussion

[c] 16.05.2014 17:06
ahoj Natalia, zaujimavy projekt. chcem sa Ta spytat, ci tie metody urcuju aj koncentraciu danych latok v mede, alebo len pritomnost?
Re: [c] 16.05.2014 17:36
ahoj...áno určujú aj koncentrácie identifikovaných látok, mám ich uvedené v práci.
Partners
General partner

Partners
Special thanks
Media partners
Inzercia zadarmo
Organizer