jazyk / language:
Interactive Conference
of Young Scientists
Back to section

Štúdium vplyvu nízkoteplotnej plazmy a plynných produktov plazmy na povrchové vlastnosti sóje

Discussion interaction
Overall design
Scientific work
Show all evaluations

Go to the discussion

Štúdium vplyvu nízkoteplotnej plazmy a plynných produktov plazmy na povrchové vlastnosti sóje

Adam Kerdík 1 Juliána Tomeková 1

1Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava, Slovenská republika
adam.kerdik@gmail.com

Na zabezpečenie väčšej produkcie poľnohospodárskych plodín sa dnes používajú rôzne mechanické a chemické úpravy aplikované na rastlinné semená či plody, ktoré však môžu byť ekologicky a ekonomicky nevýhodné. Viaceré výskumné tímy študujú vplyv nízkoteplotnej plazmy na rastové vlastnosti poľnohospodárskych plodín ako vhodnú alternatívu pre ošetrenie biologického materiálu. Výsledky výskumov poukazujú na účinky plazmy na zlepšenie hydrofilných vlastností rastlinných semien, následne k zvýšeniu klíčivosti, zrýchleniu dynamiky rastu a vitality rastliny ako aj na dekontaminačný účinok plazmy. Opracovanie biologických materiálov plazmou je komplikovaný proces, pri ktorom sú vzorky vystavené pôsobeniu nabitých častíc plazmy, plynným produktom vznikajúcim pri generovaní plazmy či ultrafialovému žiareniu. Aby sme boli schopní efektívne aplikovať nízkoteplotnú plazmu v praxi, je dôležité preskúmať akú úlohu zohrávajú jej jednotlivé zložky pri opracovaní plazmou. Prvým krokom je  oddelenie týchto zložiek a preskúmanie ich účinku na biologických vzorkách.

V tejto práci sme skúmali vplyv plynných produktov plazmy na rastlinné semená v porovnaní s  opracovaním semien nízkoteplotnou plazmou.  Ako biologické vzorky sme použili sójové bôby (Glycine max L.). Nízkoteplotnú plazmu sme generovali pomocou Difúzneho koplanárneho povrchového bariérového výboja (DCSBD) vo vzduchu, kyslíku a dusíku pri atmosférickom tlaku a príkone 400W. Vzorky boli opracované po dobu 60 s a 120 s. Zmeny hydrofilných vlastností sme skúmali meraním kontaktného uhla kvapky vody na povrchu bôbov a zmeny v chemických väzbách na povrchu semien pomocou Fourierovskej infračervenej spektroskopie (FTIR).

Z našich výsledkov vyplýva, že plynné produkty vznikajúce pri horení plazmy nemajú zásadný vplyv na hydrofilné vlastnosti sójových bôbov. Výrazný pokles kontaktného uhla sme zaznamenali len pri vzorkách opracovaných priamo v plazme. Minimálne zmeny v infračervenom spektre naznačujú, že nedochádza k poškodeniu povrchu vzoriek.  Za zlepšenie hydrofilných vlastností môže byť zodpovedné ultrafialové žiarenie. Výsledky výskumu v blízkom odbore ukazujú, že ultrafialové žiarenie má rovnaký vplyv na biologickú aktivitu titánu ako nízkoteplotná plazma. Vplyv ultrafialového žiarenia na vlastnosti biologických materiálov je preto logickým pokračovaním ďalšieho výskumu.

Práca bola realizovaná v rámci projektu: APVV-16-0216 s názvom : Moderné plazmové technológie pre ekologické poľnohospodárstvo a potravinárstvo.
It appears that your web browser does not support PDF documents viewing

Discussion

otazky 11.05.2020 07:39
Zaujimavy prispevok a pekny experiment! Chcela by som sa opytat, akymi chemickymi zmenami si vysvetlujete narast kontaktneho uhla v pripade opracovania vzoriek v plynnych produktoch kyslika. Taktiez by ma za...Show all comments
Adam Kerdík
Passive
Re: otazky 11.05.2020 18:10
Ďakujem za otázky. Za zmeny pri kyslíkových produktoch môže byť zodpovedný ozón. Napríklad z výskumov zameraných na vplyv ozónu ako pozberovej metóde ošetrenia ovocia vyplýva, že ozón hrá ...Show all comments
Re: Re: otazky 11.05.2020 20:28
Dakujem pekne za odpoved a zelam vela uspechov v dalsom vyskume!
Experimentálny návrh 14.05.2020 08:11
Dobrý deň Adam,

ďakujeme za zaujímavý a pekne spracovaný príspevok. Rada by som sa opýtala na detaily experimentálneho dizajnu, pretože v metodickej časti je len veľmi neurčitá inf...
Show all comments
Adam Kerdík
Passive
Re: Experimentálny návrh 14.05.2020 14:54
Dobrý deň,
pred meraním kontaktného uhla sme si do plastových ampuliek pripravili po 15 semienok sóje. Jedna ampulka bola referenčná a zvyšné sme označili tromi údajmi - pracovný plyn, dob...
Show all comments
Re: Re: Experimentálny návrh 14.05.2020 16:13
Ďakujem za upresnenie, tieto informácie sú veľmi dôležité, až budete písať odborný článok, v metodickej časti musí byť dostatok informácií na to, aby bol experiment reprodukovateľný. Tak...Show all comments
Adam Kerdík
Passive
Re: Re: Re: Experimentálny návrh 14.05.2020 17:14
Ďakujem pekne za rady.
Adam
UV ziarenie 28.05.2020 21:46
Dobry den, Adam,

zaujimavy experiment :)
Rada by som sa opytala, aka je hrubka plazmy a preco sa vlastne pouzivala trepacka.

Ked sa pozriem na vysledky pri 60s, priame opra...
Show all comments
Adam Kerdík
Passive
Re: UV ziarenie 29.05.2020 07:16
Dobrý deň,
ďakujem za otázku :)
aktívna hrúbka plazmy je približne 0,3-0,5 mm. Trepačka slúži na zvýšenie homogenity opracovania semienok. Semienka sú vďaka trepačke uvedené do po...
Show all comments
Re: Re: UV ziarenie 29.05.2020 08:19
Dakujem za odpoved :)
Prajem vela dalsich uspesnych experimentov.
VM
Partners
General partner

Partners
Special thanks
Media partners
Inzercia zadarmo
Organizer